logo

Sekilas Pandang

Welcome to

Perlis

"Permai, Indah Lagi Mempersona"

Pengenalan Ringkas

Perlis bumi yang bertuah. Terletak di kedudukan yang paling utara di Semenanjung menjadikannya sebuah negeri yang amat berharga dan unik kerana selain berjiran dengan negara Thailand (membuka laluan perdagangan ke Vietnam, Kemboja, Myanmar), Perlis terkenal dengan institusi keagamaannya yang aktif, rajanya yang berjiwa rakyat dan sebagai satu-satunya negeri yang masih memiliki model ekonomi berasaskan pertanian di samping kemajuan dalam perindustrian.

Populasi penduduk

Melayu
78%
Cina
19%
India
2%
Lain-lain
1%

"Perlis berpotensi besar dalam pelbagai aspek selain ekonomi, infrastruktur, sosial, pelancongan dan pendidikan.."

Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail Raja Muda Perlis

Perlis Maju 2015

"Wawasan Perlis Maju 2015 ini sebenarnya adalah bukan suatu matlamat akhir tetapi sebagai suatu permulaan ke arah menjadikan Perlis ini maju"

Dato' Seri Azlan Bin Man
Menteri Besar Perlis

Fakta Menarik

2
Anggaran Penduduk
2
Kilometer Persegi
2
Purata Pendapatan (RM)
2
Tahun Raja Ditabal

Local Attractions

Kangar

Merupakan ibu negeri bagi negeri Perlis. Di sini merupakan tempat tumpuan bagi segala aktiviti pentadbiran dan perniagaan.

Arau

Merupakan bandar diraja bagi negeri Perlis. Di sini terletaknya Istana Diraja, Masjid Negeri dan juga Stesen Keretapi Arau

Padang Besar Utara

Terkenal sebagai pusat membeli belah bebas cukai, ia menjadi salah satu tempat yang mesti dilawati jika berkunjung ke Perlis.

Kuala Perlis

Di sini terletaknya Jeti Kuala Perlis, destinasi tumpuan bagi pelancong yang ingin ke Pulau Langkawi. Ia terkenal dengan kepelbagaian makanan seperti ikan bakar, laksa, satay dan makanan seafood.

Sungai Batu Pahat

Di sinilah terletaknya tempat-tempat menarik yang mesti dilawati seperti Taman Ular Dan Reptilia, Ladang Anggur, Bukit Ayer, Perlis Golf Club serta kawasan perladangan Harumanis

Kaki Bukit

Timah Tasoh, Wang Kelian dan Gua Kelam adalah antara beberapa tempat yang bermain dalam kepala dan mesti disinggah oleh setiap pengunjung bila bertandang ke Perlis.

Pauh

Di sini terletaknya Unimap, sebuah institusi pengajian tinggi awam yang menjadi kebanggaan rakyat Perlis. Antara kawasan tumpuan lain berdekatan adalah Felda serta Ladang Tebu.

Maklumat Berguna

Hotel / Motel

Cari senarai penginapan di sini

Homestay

Cari senarai tempat bermalam di sini

Hospital / Klinik / Farmasi

Cari senarai servis perubatan di sini

Restoran / Kedai Makan

Cari senarai tempat makan menarik di sini

Teksi / Kereta Sewa

Cari senarai servis pengangkutan di sini